Predavanje Trg dela na Višji strokovni šoli Brežice

V juniju smo za študente 1. letnika programa Ekonomist na Višji strokovni šoli Brežice v sodelovanju z Zavodom Republike Slovenije za zaposlovanje izvedli zanimivo spletno strokovno predavanje o trgu dela in zaposlovalni politiki v Sloveniji in Posavju. Na trgu dela se srečujejo iskalci zaposlitve z znanji, veščinami in delovnimi izkušnjami ter delodajalci, ki iščejo kandidate za prosta delovna mesta. Odprti trg dela je sestavljen iz javno objavljenih prostih delovnih mest, na katera podjetja in organizacije pričakujejo prijavo kandidatov. Skriti trg dela pa je sestavljen iz prostih delovnih mest, ki še niso objavljena. Klasične oblike iskanja zaposlitve so prijava na zaposlitvene oglase, pošiljanje ponudb za delo v izbrana podjetja, čakanje na obveščanje o prostih delovnih mestih ali na napotitev na njih s strani Zavoda, vpis v baze zaposlitvenih agencij, uporaba zaposlitvenih portalov.

Gospa Saša Mohorko je študentom predstavila in jih seznanila z iskalnikom prostih delovnih mest, z različnimi zaposlitvenimi portali in agencijami, socialnimi omrežji LinkedIn, Facebook in Twiter. Še posebej je opozorila na  aplikacijo 604Jobs, kjer najdemo vsa prosta delovna mesta v eni aplikaciji, zato je zelo uporabna, funkcionalna in praktična. Prav tako je za iskanje zaposlitve pomembno tudi mreženje – način za spoznavanje skritega trga dela,  povezovanje z ljudmi, ki imajo informacije o zaposlitvenih možnostih. Mreženje je ena izmed najučinkovitejših metod za vstop na skriti trg dela, ki vam pomaga priti v stik s potencialnimi delodajalci prek prijateljev, sorodnikov, sodelavcev in vseh drugih ljudi. Drugi načini iskanja priložnosti za zaposlitev na skritem trgu dela so neposredni stik z delodajalcem, zaposlitveni sejmi, dnevi odprtih vrat podjetij, delo v društvih, prostovoljnih organizacijah. 

Za aktivne oblike iskanja zaposlitve uporabljamo e-storitve Zavoda RS za zaposlovanje: eSvetovanje, Karierni profil – možnost predstavitve delodajalcu z življenjepisom, aplikacijo Kam in kako?, VKO točka ter brošure Spleti svojo kariero, ki so široko in strokovno usmerjeni tudi v raziskovanje celostne osebnostne strukture posameznika.

Študenti so se seznanili s posameznimi vrstami kompetenc, ki so pomembne za delodajalce, pomenu timskega dela, odprtosti in pripravljenosti pridobivati nove kompetence in znanja, imeti pogum, radovednost, inovativnost, kreativnost, drugačno razmišljanje do iskanja novih idej ter spodbujanjem podjetništva. Kompetence kažejo to, kar dejansko lahko naredite, obenem pa tudi vaš odnos do dela. Delijo se na splošne in specifične kompetence. Splošne so uporabne v različnih poklicih in v vsakdanjem življenju, specifične pa so povezane s strokovnim znanjem in veščinami, ki so potrebne za opravljanje posameznega poklica.

Kompetence predstavljajo izkazan sklop znanja, veščin, sposobnosti in tudi osebnostnih lastnosti, vrednot, motivacije, samopodobe, čustev, vzorcev razmišljanja ipd. Pomenijo, da imate znanje in razumevanje, zmožnosti in veščine za izvedbo, hkrati pa ste motivirani, da nekaj dejansko naredite. Posamezniki pridobivamo kompetence skozi sistem formalnega in neformalnega izobraževanja in aktivnega udejstvovanja. 

Za poklic komercialista se najpogosteje zahtevajo naslednje kompetence: poslovno komuniciranje v slovenskem in najmanj enem tujem jeziku, računalniška znanja in spretnosti. veščine komercialnega poslovanja, pogajalske sposobnosti, komuniciranje s strankami, poznavanje poslovnega bontona, poznavanje psihologije kupca, obvladovanje lastnega časa, tehnike knjigovodstva, analitične sposobnosti, dokumentacijske sposobnosti, zanesljivost, odgovornost, organiziranost, etičnost, samoiniciativnost, iskanje novih pristopov do strank, sodelovalnost, usmerjenost na stranko, komunikativnost, ciljna usmerjenost, pozitivnost, fleksibilnost.

Na razvijanje poklicev prihodnosti pa vplivajo globalizacija, digitalizacija, staranje prebivalstva, umetna inteligenca, biotehnologija in zelene tehnologije ter preživljanje prostega časa. 

Gospe Saši Mohorko se zahvaljujemo za izjemno zanimivo strokovno predavanje, veliko uporabnih nasvetov in koristnih informacij  pri iskanju zaposlitve ter zaposlitvenih možnosti. Spodaj pa vam posredujemo še nekaj mnenj naših študentov o izvedenem predavanju.


Mnenja študentov o izvedenem predavanju o trgu dela

Izvedel sem veliko o trgu dela v Sloveniji, še posebej v Posavju. Dobili smo veliko novih informacij o tem, kje lahko iščemo službo in kako preverjamo svoje možnosti zaposlitve. Predavateljica nam je predstavila posamezne zaposlitvene agencije ( KARIERA, Zaposlitev.net, Adeco …) in socialna omrežja (Facebook, LinkedIn...). Zelo zanimivo je bilo, ko nam je predstavila iskanje zaposlitev na skritem trgu dela kot so dnevi odprtih vrat, Kompas - poslovni imenik, PIRS... Izvedeli smo, kako s pomočjo VKO točke preverimo, kaj nas zanima in katera služba bi bila za nas najbolj primerna.

Ajdin


Predavanje je bilo zelo poučno, saj bomo kmalu prišli v situacijo, ko bomo sami iskali prve zaposlitve. Na tem predavanju so nam predstavili nekatere spletne strani, ki nam lahko pomagajo poiskati primerne poklice, ki bi ustrezali našim željam. Ena boljših spletnih strani za pomoč pri zaposlovanju je "eSvetovanje", kjer je zelo na široko  opisano vse, kar nas zanima in kaR je potrebno vedeti, ko iščemo službo. Ena od predstavljenih spletnih strani  je tudi »Kam in kako«, ki mi je že znana iz osnovne šole. Deluje pa tako, da odgovoriš na nekaj vprašanj in ti glede na odgovore filtrira poklice. Izvedeli smo, katere poklice se najbolj išče, v katerih je zaposlenih največ prebivalstva.

Jan


Predavanje je bilo zame zelo poučno, saj je zelo zanimivo za nas študente, ki bomo čez dobro leto dni iskali redno zaposlitev. Izvedeli smo, kateri poklici so najbolj iskani ter katero izobrazbo potrebujemo zanje.  Gospa Mohorko nam je predstavila tudi podatke o tem, v katerih dejavnostih  je  zaposleno največ ljudi.  Pogledali smo si tudi delež brezposelnih, ki jim pomagajo, da si pridobijo službo. Predstavila nam je tudi različne spletne strani, kjer objavljajo prosta delovna mesta, katera podjetja ter katero izobrazbo, znanja ter veščine potrebujemo za katero delovno mesto.

Špela


Predavanje je bilo zelo koristno, naučil sem se veliko novih stvari, še posebej sem se seznanil z aplikacijami, ki ti pomagajo najti zaposlitev. Seznanil sem se z  veliko novimi informacijami, ki mi bodo koristile pri iskanju zaposlitve.

David


Ga. Mohorko nam je zelo nazorno predstavila spletno aplikacijo eSvetovanje. Na tem spletnem mestu nam ponujajo, da spoznamo svoje osebnostne lastnosti,  sebe in lastne interese. Omogoča nam tudi pomoč pri pisanju življenjepisa. Vidimo lahko, kje so trenutna prosta mesta za zaposlitev, kakšno izobrazbo in stopnjo izobrazbe potrebujemo za posamezno delovno mesto. Povedala nam je, kakšne so možne zaposlitve v Posavju in na splošno po Sloveniji, kateri poklici so najbolj iskani in kateri malo manj.

Kaja


Iskalnik prostih delovnih mest ZRSZ: www.iskanjedela.si 

eStoritve ZRSZ: www.poiscidelo.si  (storitev Predstavi se delodajalcu)

eSvetovanje https://esvetovanje.ess.gov.si 

Kam in kako: www.ess.gov.si/ncips/kam-in-kako 

VKO točka:  www.vkotocka.si 

GO4Jobs: https://www.go4.jobs/ 


profesorica Mojca Ogorelc, 

Višja strokovna šola Brežice

fotografije M. Ogorelc


Zakaj izbrati VSŠ Brežice?

Vpišite se, ker naši študentje pravijo, da ...

»Pri nas predavajo profesorji, ki prihajajo direktno iz podjetij in tudi sami redno obiskujemo podjetja¨« (Amelija),

»Lahko diplomiraš že v dveh letih« (Rok Ž.),

»Naloge lahko opravljamo tudi od doma« (Blaž),

»Smo zelo samostojni in ob študiju tudi delamo« (Rok H.),

»Stroški izobraževanja so zelo nizki« (Maša),

»Uporabljamo spletno učilnico z vsemi gradivi in nalogami in do nje dostopamo kjerkoli. Imamo tudi dovolj parkirnih prostorov ob šoli« (Dolores),

»Imamo veliko prakse v podjetjih, kjer se lahko predstavimo bodočim delodajalcem« (Jure),

»Se naučimo ogromno, saj se profesorji ukvarjajo z vsakim posebej« (Vinko)

»Lahko veliko ustvarjamo in izkoristimo svoje potenciale, pouk je zabaven« (Maja)

»Ker nas profesorji osebno poznajo in so zelo prijazni do nas« (Mergime) ...

»Profesorji so strokovni, profesionalni in prilagodljivi. Vso teorijo podkrepijo na praktičnih primerih iz prakse in če se redno udeležuješ predavanj in vaj, je uspeh zagotovo zagotovljen. Znanje katerega sem pridobila na Višji strokovni šoli Brežice pa že s pridom uporabljam tako na delovnem mestu, kot tudi v zasebnem življenju. Vsekakor je bil vpis na Višjo strokovno šolo Brežice, moja najboljša izbira, ki jo priporočam tudi ostalim bodočim študentom.« (Diplomantka višje Strokovne šole Brežice, Irena Andolšek) ...

»Ker nas profesorji osebno poznajo in so zelo prijazni do nas« (Mergime) ...