Predstavitev čebelarskega podjetja Šolar

V ponedeljek, 8. 11. 2021, je našo Višjo strokovno šolo v Brežicah obiskala podjetnica ga. Darja Šolar v spremstvu svojega moža. Predstavila nam je svoje družinsko podjetje Šolar, ki se ukvarja s čebelarstvom in lectarstvom. Čebelarsko podjetje, ki se nahaja na Strmici pri Laškem, ima že skoraj 40-letno tradicijo čebelarjenja na svoji trenutni površini.

Gospa Šolar nam je povedala, da je do leta 2015 niti malo ni zanimalo čebelarstvo in ni imela strokovnega znanja iz tega področja. V letu 2015 je obiskala tečaj o medu in čebeljih pridelkih, ki jo je pritegnil v to, da se začne resno ukvarjati s čebelami in njihovimi pridelki.

Njeni prvi koraki v čebelarstvu so bili majhni, saj je na začetku s svojim tastom in možem delovala v čebelnjaku le ob vikendih. Leta 2016 je dala odpoved z delovnega mesta knjigovodkinje. Od takrat naprej se je fokusirala samo še na čebelarstvo in istega leta kandidirala na javnem razpisu, kjer je preko poslovnega načrta in s pomočjo poznavanja ekonomskih znanj uspešno pridobila sredstva za razvoj dejavnosti. Njeni cilji so bili, da bi prispevala h gospodarskemu razvoju kmetije, povečanju pridelkov in njihove prodaje ter k uspešnemu trženju čebelarske kmetije.

Pravilne naložbe in dolgoročno razmišljanje je pripeljalo gospo Darjo in njeno družinsko podjetje do točke, ki je bila pred tem v njenem življenju nepredstavljiva. Preko tasta, ki je njen mentor v čebelarstvu, je postala sodnica oz. preizkuševalka medov ter preko odličnih pridelkov dobila kar nekaj zlatih medalj iz raznoraznih čebelarskih tekmovanj. Poleg čebelarstva se ukvarja tudi z lectarstvom in apiturizmom. Njene storitve in pridelki so namenjeni dobremu počutju ljudi in ima z 10 milijoni čebel namen nadaljevati to tradicijo.

Poleg njene zgodbe o uspehu je nam študentom tudi razložila, kakšne ovire je morala prestati, kakšna sredstva je potrebovala, kako ji je znanje iz ekonomije prišlo prav in na kaj mora najbolj paziti v čebelarski dejavnosti. Dodala je še, da so čebele zelo pomembne za preživetje človeštva in še opozorila na nevarnost izginotja pomembnih čebeljih vrst v današnjih časih.

Študenti in profesorji smo bili zelo navdušeni nad zgodbo in predstavitvijo gospe Šolar in njenega podjetja, saj je na zelo zanimiv način opisala podrobnosti dejavnosti iz tega področja ter uporabila praktične primere, ki so nam popestrili znanje. Poleg tega nam je tudi v živo predstavila pridelke svojega podjetja, razložila za kaj so koristni in ponudila še letake za radovedneže.

Jurij Valenčak, 1. letnik VSŠ Brežice – smer Ekonomist


Zakaj izbrati VSŠ Brežice?

Vpišite se, ker naši študentje pravijo, da ...

»Pri nas predavajo profesorji, ki prihajajo direktno iz podjetij in tudi sami redno obiskujemo podjetja¨« (Amelija),

»Lahko diplomiraš že v dveh letih« (Rok Ž.),

»Naloge lahko opravljamo tudi od doma« (Blaž),

»Smo zelo samostojni in ob študiju tudi delamo« (Rok H.),

»Stroški izobraževanja so zelo nizki« (Maša),

»Uporabljamo spletno učilnico z vsemi gradivi in nalogami in do nje dostopamo kjerkoli. Imamo tudi dovolj parkirnih prostorov ob šoli« (Dolores),

»Imamo veliko prakse v podjetjih, kjer se lahko predstavimo bodočim delodajalcem« (Jure),

»Se naučimo ogromno, saj se profesorji ukvarjajo z vsakim posebej« (Vinko)

»Lahko veliko ustvarjamo in izkoristimo svoje potenciale, pouk je zabaven« (Maja)

»Ker nas profesorji osebno poznajo in so zelo prijazni do nas« (Mergime) ...

»Profesorji so strokovni, profesionalni in prilagodljivi. Vso teorijo podkrepijo na praktičnih primerih iz prakse in če se redno udeležuješ predavanj in vaj, je uspeh zagotovo zagotovljen. Znanje katerega sem pridobila na Višji strokovni šoli Brežice pa že s pridom uporabljam tako na delovnem mestu, kot tudi v zasebnem življenju. Vsekakor je bil vpis na Višjo strokovno šolo Brežice, moja najboljša izbira, ki jo priporočam tudi ostalim bodočim študentom.« (Diplomantka višje Strokovne šole Brežice, Irena Andolšek) ...

»Ker nas profesorji osebno poznajo in so zelo prijazni do nas« (Mergime) ...