Študenti VSŠ Brežice smo obiskali podjetje Reklame Žarn

Dopoldne, 9. novembra 2022, smo študenti Višje strokovne šole Brežice v okviru predmeta nabava s svojo profesorico mag. Metko Galič obiskali zelo uspešno podjetje Reklame Žarn iz Brežic.

To je družinsko podjetje, ki posluje že od leta 1999 in ima čez 20 zaposlenih. Lastnik podjetja je ustanovitelj Franci Žarn, izvršna direktorica pa njegova hčerka Tamara Žarn. Franci Žarn je s to dejavnostjo pričel leta 1999 v delavnici svojega očeta, leta 2009 pa se je podjetje preselilo v nove poslovne prostore in od takrat naprej je podjetje bistveno zraslo. Trenutna rast podjetja znaša kar 30 %, kar jih uvršča med najbolj uspešne gazele.

Kot pravi sama izvršna direktorica, podjetje ni niti storitveno niti proizvodno usmerjeno, temveč dela nekako oboje. Podjetje ima več oddelkov, kot so oddelek za proizvodnjo, oddelek za komercialo, oddelek za grafiko, oddelek za tehnološki razvoj itd.

Podjetje sodeluje z zelo priznanimi strankami, kot so NLB, Samsung, Triglav, Coca Cola in tako dalje. Njihove zaloge se obrnejo v petih tednih, kar je zelo dobro za njihovo branžo. Material uvažajo tudi iz tujine, in sicer iz Belgije, iz Koreje in iz Hrvaške, večinoma pa nabavljajo v Sloveniji zaradi logističnih oziroma časovnih prednosti. V svoji branži sodi podjetje med najmočnejše na tem območju Evrope. Cilj podjetje je še povečati izvoz. 

Njihova proizvodnja ima na voljo sodobne stroje, med katerimi so tudi ekološki stroji in UV tehnologija ter digitalni tisk. Na vsaka štiri leta morajo posodobiti opremo, zato morajo zastarele stroje nadomestiti in nabaviti novejše. Planiranje proizvodnje je zelo kompleksno, saj vsebuje veliko procesov in različnih dobaviteljev. Med proizvedenimi izdelki najdemo tudi mape, stojnice in tudi raznorazne shrambe za baterije in orodja. Njihova nabava, kolikor nam je direktorica povedala, je šolski primer »just-in-time« načina. Imajo pa drugače pet ključnih dobaviteljev, s katerimi se letno dogovarjajo za rabate in so z njimi v dobrih odnosih.
Pri vseh delovnih nalogah so pozorni na to, da imajo vsaj dva zaposlena, ki se po potrebi menjata oz. nadomeščata. Poleg tega, da podjetje posluje mednarodno, jih tako pandemična kot tudi energetska kriza nista tako hudo prizadeli kot nekatere druge, saj je energija ena od nižjih postavk v stroških. 
Predstavitev podjetja je bila zanimiva, poleg tega pa želim dodati, da imajo zelo lepo in  zanimivo poslovno stavbo in dobro povezane poslovne prostore. Na koncu nam je direktorica ponudila manjša darilca. Za ogled in predstavitev smo podjetju zelo hvaležni in upamo, da bomo morda tudi sami postali del njihove ekipe kot študenti na praksi ali kasnejši sodelavci.

Jurij Valenčak, študent 2. letnika VSŠ programa ekonomist
Foto: mag. Metka Galič

Zakaj izbrati VSŠ Brežice?

Vpišite se, ker naši študentje pravijo, da ...

»Pri nas predavajo profesorji, ki prihajajo direktno iz podjetij in tudi sami redno obiskujemo podjetja¨« (Amelija),

»Lahko diplomiraš že v dveh letih« (Rok Ž.),

»Naloge lahko opravljamo tudi od doma« (Blaž),

»Smo zelo samostojni in ob študiju tudi delamo« (Rok H.),

»Stroški izobraževanja so zelo nizki« (Maša),

»Uporabljamo spletno učilnico z vsemi gradivi in nalogami in do nje dostopamo kjerkoli. Imamo tudi dovolj parkirnih prostorov ob šoli« (Dolores),

»Imamo veliko prakse v podjetjih, kjer se lahko predstavimo bodočim delodajalcem« (Jure),

»Se naučimo ogromno, saj se profesorji ukvarjajo z vsakim posebej« (Vinko)

»Lahko veliko ustvarjamo in izkoristimo svoje potenciale, pouk je zabaven« (Maja)

»Ker nas profesorji osebno poznajo in so zelo prijazni do nas« (Mergime) ...

»Profesorji so strokovni, profesionalni in prilagodljivi. Vso teorijo podkrepijo na praktičnih primerih iz prakse in če se redno udeležuješ predavanj in vaj, je uspeh zagotovo zagotovljen. Znanje katerega sem pridobila na Višji strokovni šoli Brežice pa že s pridom uporabljam tako na delovnem mestu, kot tudi v zasebnem življenju. Vsekakor je bil vpis na Višjo strokovno šolo Brežice, moja najboljša izbira, ki jo priporočam tudi ostalim bodočim študentom.« (Diplomantka višje Strokovne šole Brežice, Irena Andolšek) ...

»Ker nas profesorji osebno poznajo in so zelo prijazni do nas« (Mergime) ...